image.jpeg

‘Wat ik later worden wil’

In de derde klas van de basisschool kregen we de opdracht een opstel te schrijven met als thema ‘Wat ik later worden wil’. Daar hoefde ik niet lang over na te denken: ik wilde kunstenares worden. De weg er naar toe duurde langer dan ik op dat moment had kunnen bedenken. In 1996, op m’n 39ste, startte ik eindelijk met het eerste jaar aan de avondopleiding van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar ik in de zomer van 2002 afgestudeerde. Sindsdien werk ik als autonoom kunstenaar en combineer dat met het geven van cursussen en workshops.
Mijmeren

Ik ben iemand die regelmatig nadenkt over het leven. Dat doe ik het liefst al mijmerend en lopend over het (Deense) strand, turend over zee of wat praktischer en dichter bij huis: turend in een kop thee. Ik denk ook na over tijdloze en betekenisvolle voorwerpen, objecten en beeldmateriaal waar ik rustig van word. Mijn familie en Deense achtergrond spelen daar een grote rol in met alle aandacht die er was voor wonen en vormgeving. Ik ben altijd op zoek naar ‘de stille kracht van de eenvoud’ en laat me hiervoor graag inspireren door Scandinavische en Japanse vormgeving en door elementaire vormen en symbolen uit oude culturen.

Werkwijze

Mijn werk valt onder de noemer ‘mixed media’ en dat betekent dat ik met gecombineerde materialen en technieken werk en dat kan elke keer weer in een andere combinatie zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar (her)gebruik van materialen zoals papier, verpakkingsmateriaal, touw, jute, satéstokjes en tandenstokers, bamboe, binnenband van de fiets, verroest metaal. Ik denk, schets, kijk en indachtig de uitspraak ‘Ik vraag u allen om het spelen niet te vergeten’ van de Finse architect en ontwerper Alvar Aalto, ga ik aan de slag. Zo komen mijn ‘mijmerwerken’ en ‘oerzaken’ tot stand. Ik gebruik de kleuren van mijn materialen, vaak aardetinten, en zwart en wit. In mijn werk draait het niet om verhalen vertellen, maar gaat het mij om het oproepen van een gevoel, een sfeer van rust en contemplatie.